Aloë
1.9 km
52 Svartlösavägen Älvsjö
Få av världens bästa krogar ligger i avsomnade villaområden, men det är just var Aloë gör. Kanske är det därför man har full gas på smakerna. Höga smaker är bara förnamnet när Emma Persson, Niclas Jönsson och team bjuder upp, och vilken dans det blir. Vi bara älskar det!
Mat: 3 100 kr
Vinpaket: 2 100 kr
Typ av restaurang: Avsmakningsmeny
Inriktning: Höga smaker
Stämning: Romantiskt mysigt
Betyg Google: 4,5 av 5,0
Betyg Tripadvisor: 4,5 av 5,0
Uppdaterat: Juni 2024
Passar bäst för: Romantisk middag eller livsnjutande
Varför folk gillar Aloë enligt ChatGPT:
1. Oväntade smak- och texturkombinationer
2. Intim atmosfär i villaområde
3. Personlig service i världsklass
Var är det mest ologiska stället du kan lägga en stjärnkrog? En gammal Konsumbutik i ett stillsamt villaområde i Älvsjö måste definitivt hamna högt på listan. Men ändå, där ligger en av världens främsta restauranger. Enligt La Liste är den till och med bättre än den legendariska Noma i Köpenhamn.
Restaurangen har en varm och inbjudande atmosfär. Redan när du kommer blir du välkomnad av en av kockarna, som även under vintern möter gästerna på altanen utanför. Lokalen känns som en lyxig men hemtrevlig villa. Den öppna kökslayouten låter gästerna se kockarna, under ledning av källarmästare Emma Persson, i full action, vilket tillför en extra dimension till middagsupplevelsen.
Stämningen är avslappnad och trivsam, medan personalen levererar perfekt service på ett diskret sätt och samtidigt konverserar med gästerna för att bygga upp en härlig atmosfär. Om du kommer ensam, placeras du förmodligen vid chef’s table, där du kan samtala med kockarna, eller vid ett community table tillsammans med andra gäster. På så sätt känner sig ingen ensam, utan istället som en del av en gemenskap.
Traditionellt byggs en avsmakningsmeny upp med försiktigare smaker i början för att gradvis nå ett crescendo efter någon timme. Men på Aloë går man för knock-out redan från start. Om du slår upp “höga smaker” i en ordlista borde det stå: se Restaurang Aloë. Smakerna är intensiva, kraftfulla och oförglömliga. Som någon uttryckte det, det är som att äta ett fyrverkeri.
Bakom Restaurang Aloë i Älvsjö står numera Emma Persson och Niclas Jönsson. Tillsammans med Daniel Höglander och Emanuel Tärnqvist, numera på Operakällaren, har de skapat en gastronomisk oas som inte bara erbjuder innovativ matlagning, utan också en varm och inbjudande atmosfär. Den extremt kreativa Daniel är känd för att säga vad han tänker och göra som han vill - allt med ett gott hjärta. Och även om han ibland retar upp vissa är det ofta hans orädda attityd till att Aloë vågar hitta nya, ibland oväntade, vägar. När Daniels vilda kreativitet möter Emma, Niclas och Emanuels relativa lugn uppstår ren kulinarisk magi i köket.
Menyn byts ut ganska ofta, men om du har tur kan du få uppleva klassiska rätter som kaviar på kokos-sorbet med olivolja och salt, eller en ”pasta” som egentligen är pocherad krokfångad galicisk bläckfisk skuren till nudlar.. För en vanlig svensk kan smakerna vara mycket oväntade och annorlunda. Antingen fullkomligt älskar du det, vilket de flesta brukar göra, eller så förstår du det inte alls. Vi förstår, och vi älskar det!