Adam / Albin
16 Rådmansgatan Östermalm
Att äta på Adam/Albin är som att komma hem till goda vänner – om dina vänner råkar vara mästerkockar med en Michelin-stjärna i bakfickan. Här är varje måltid en hemtrevlig fest, där du kan förvänta dig allt från råa räkor med wasabi till bordstillagad Wagyu. Lokalen är mysig och avslappnad, och stämningen smittar av sig på alla gäster. Vi skulle inte bli förvånade om Adam/Albin får en stjärna till de närmsta åren, nivån är definitivt där. Kort sagt, Adam/Albin är ett ställe som du besöker en gång och sedan aldrig vill lämna.
Mat: 2 500 kr
Vinpaket: 1 500 kr - 2 500 kr
Typ av restaurang: Avsmakningsmeny
Inriktning: Europeiskt
Stämning: Hemtrevligt och avslappnat
Betyg Google: 4,8 av 5,0
Betyg Tripadvisor: 4,5 av 5,0
Uppdaterat: Juni 2024
Passar bäst för: Romantiska middagar
Varför folk gillar Adam/Albin enligt ChatGPT:
1. Högkvalitativa råvaror.
2. Personlig service.
3. Innovativ avsmakningsmeny.
Ibland går det inte riktigt att sätta fingret på varför man bara älskar ett ställe, och så är det lite med Adam/Albin. För visst är maten enormt god, lokalen supermysig och personalen gör verkligen sitt yttersta för att man ska trivas. Kort och gott, allting är så bra att inget riktigt sticker ut.
Men så en dag satt vi där på vår vanliga plats, vid mittbordet längst in, och avnjöt en måltid när det slog mig: att komma till Adam/Albin är lite som att komma hem till en familj där alla verkligen tycker om varandra. Man känner stämningen när man kliver in genom dörren och man trivs. Visst kan man småbråka i en sådan familj också, men innerst inne tycker man om varandra.
Adam/Albin ligger i det nyblivna epicentrumet för gourmetmat i Stockholm där Rådmansgatan mynnar ut på Karlavägen. På andra sidan gatan ligger den nyblivna stjärnkrogen Dashi och i krokarna finns både Farang, Babette och Animo. Lokalen är anspråkslös men enormt mysig, med ett stort "community table" i mitten och mindre bord vid sidorna. Hela stämningen är hemtrevlig och avslappnad men till skillnad från många andra krogar som har siktet inställt på sin andra stjärna, så sitter man i samma rum och på samma plats hela kvällen. Det skulle kunna bli lite segt, men stolarna/sofforna är bekväma och tempot är relativt högt om man så önskar.
Och maten då? Jo, Adam Dahlberg och Albin Wessman är utan tvekan både produktiva och extremt smaksäkra kockar med såväl fantastiska Solen, asiatiska Misshumasshu och baren Nori under sina vingar. Men Adam/Albin är kronjuvelen, och det märks. Maten är till perfektion tillagad, vacker och aptitretande, ofta med en rolig twist. Menyn kan bjuda på allt från råa räkor med wasabi, selleri och rabarber till bordstillagad Wagyu som tillagas med värme ovanifrån, och menyn byts ut relativt ofta så flera besök per år är fullt möjligt om ekonomin tillåter.
Vi kan absolut rekommendera Adam/Albin, det är ju inte för inte som vi har varit där ett dussin gånger och kommer tillbaka med jämna mellanrum.