Aira

9 Biskopsvägen Östermalm

Visa vägbeskrivning

Aira kan mycket väl bli Sveriges nästa trestjärniga restaurang, för mycket bättre än så här blir det inte. Det är inte bara att köket, under ledning av Tommy Myllymäki och Pi Lee, som levererar en strid ström av rätter på absoluta världsnivå - helhetsupplevelsen är absolut magisk.  

Rekommenderas av: Joakim Almqvist & David Ekberg

Mat: 3 250 kr (1 850 kr för kortare lunchmeny)
Vinpaket: 2 250 - 6 450 kr
Typ av restaurang: Avsmakningsmeny
Inriktning: Europeisk modernt
Stämning: Elegant, välkomnande
Betyg Google: 4,7 av 5,0
Betyg Tripadvisor: 5,0 av 5,0

Uppdaterat: Juni 2024
Passar bäst för: Högtidliga tillfällen

Varför folk gillar Aira enligt ChatGPT:
    1.    Exceptionell service med personlig touch
    2.    Innovativ och utsökt mat med vackert upplägg
    3.    Elegant atmosfär och inredning




En kväll på Aira i maj 2021 stod det ett kuvert lutat mot ett ljus på bordet när vi klev in i matsalen.



Detta var kanske tredje gången vi var där, och ett kuvert hade vi inte fått innan, så det var med rejäl nyfikenhet vi öppnade och läste den handskrivna hälsningen som löd ungefär såhär:

Hej Rania och David,

Jag kommer tyvärr inte hinna träffa er ikväll då jag har andra planer med mina barn, men jag hoppas att ni får en fantastisk kväll ändå! Ta hand om er så ses vi nästa gång.

Med vänliga hälsningar,

Tommy Myllymäki



Medan vi läste brevet smög en i personalen upp med en flaska champagne och hällde upp två glas. Bakgrunden till detta var inte att vi var några VIP-gäster, tvärt om dom kände knappt oss. Men min fru hade kvällen innan skrivit något på Tommys Instagram om hur trevligt vårt besök varit förra gången och att vi såg fram att få träffa honom igen. Den lilla gesten gjorde verkligen vår kväll och det säger en hel del om hur Aira verkligen försöker förstå varje gäst och försöka ge dom det dom vill ha.



Två år senare var jag där med min dotter som “bara” varit på Aira två gånger innan. Medan jag väljer champagne djupstuderar dottern de alkoholfria alternativen, lyfter blicken och säger ”jag tror jag tar den där”. My, som serverade, oss ler lite, sträcker ut handen bakom våra ryggar och tar fram ett glas. ”Jag tänkte nästan det, du var så sugen på den sist, så jag förberedde en.” Snacka om att komma ihåg detaljer och få gästen att känna sig sedd.

Medan vi småpratar om hur imponerade vi är över att man sätter alla detaljerna så väl, tar dottern fingret och smakar på glasyren som håller fast kanapén framför henne. Då säger hon något som kanske bäst sammanfattar Airas strävan till perfektion: ”Fucking jävla klistret är ju hur gott som helst”.



Servicen och den absolut fantastiska lokalen är självklart bara grunden till varför Aira håller världsklass. Maten är trots allt själva kärnan till varför man kommer hit. Köket, under ledning av Tommy Myllymäki och Pi Lee, skapar en strid ström av rätter på absolut världsnivå. Kanapéerna serveras på sommaren ute, alldeles bredvid vattnet, och då får man avnjuta klassiker som dillkrustader med havskräfta och brynt smör, eller varför inte en Choux au craquelin fylld med Almnäs Tegel och tryffel.



Den grandiosa matsalen som delar rum med köket har rejält högt i tak och en mysig brasa vid entrén. Här avnjuter man huvudrätterna som relativt ofta roteras men som skulle kunna vara hälleflundra med fermenterad melon, sesam och jalapeño, eller en quenelle på pilgrimsmussla fylld med läckerheter som kungskrabba och kaviar.



I loungen serveras avslutningsvis diverse sötsaker tillsammans med kaffe, te eller avec. Får jag rekommendera havtornslikören som har en historia för sig. En kväll råkade jag nämligen nämna att havtorn nog skulle vara gott som likör - tro det eller ej, men gången efter hade dom ordnat det!



Personligen tror jag att Aira kommer att få en tredje stjärna inom kort, det vore synnerligen välförtjänt.



1