Kaviar - top 5

Publicerad den 2024-10-11
David Ekberg


Kaviar i fine dining-sammanhang kan vara som den där gästen på festen som alla pratar om, men som egentligen inte gör särskilt mycket – han står bara där och ser dyr ut. På vissa restauranger kommer kaviaren in glidande som en diva, stannar till mitt på tallriken, blinkar till publiken och drar sedan vidare. Det är nästan som om den säger: “Här är jag, jag kostar mer än din månadshyra!”



AIRA - Quenelle på pilgrimsmussla fylld med kungskrabba och kaviar

Det finns ställen där kaviaren känns mer som en eftertanke, ungefär som när du slänger på en näve persilja bara för att det ser snyggt ut. Den ligger där på tallriken och undrar varför den överhuvudtaget dök upp. Är det ett statement? Ett kostsamt sätt att säga “vi kan”? Du tittar på kocken och funderar om han också känner sig lite förvirrad över kaviarens roll i det hela. Kaviaren är det ultimata exemplet på att bara för att det är dyrt, gör det inte alltid rätten bättre. Tyvärr händer det lite för ofta, gärna på krogar som vill lite mer än de kan.



ALOË - Kaviar, kokosglass och kaviar
Men i de allra flesta fall är kaviaren den självklara huvudrollen – den serveras som en så självklar höjdpunkt att man förväntar sig att någon ska rulla ut en röd matta. Kanske med en lätt stigande rök från torris, eller i ett cocktailglas med olja som ringlas på. Eller varför inte klassikern, ren kaviar med ett glas vodka. Förvånansvärt gott!


Coco & Carmen - Kaviar, kokosglass med kaffe smak.
En explosion av sälta som får smaklökarna att vakna till liv och undra vad som precis hände. “Var det där… det?” undrar du medan du försöker fånga upp den sista lilla pärlan med skeden.

Punk Royal - Kaviar med Vodka från bensindunk
Det är just denna balans – mellan att vara den självsäkra divan som tar över allt och att vara den tysta statisten som knappt får ett tack – som gör kaviaren så fascinerande i fine dining. Oavsett om den står i centrum eller bara är där för att se lyxig ut, kan vi alla enas om en sak: den vet hur man gör ett intryck. Och visst är det något speciellt med att betala dyrt för små, små pärlor som lämnar oss både förundrade och aningen osäkra på vad vi precis upplevde.


Alchemistg - Kaviar på rymdskum
Men vilken är då Skandinaviens absolut bästa kaviarservering? Det finns många bra men mina fem nordiska absoluta favoriter är ändå:

Aira - Quenelle på pilgrimsmussla med pocherat kungskrabbsben och fylld med härlig kaviar
Aloê - Underbar kaviar på en salt kokosglass med ringlad olivolja
Coco & Carmen - Liknande Aloë's men med kaffe-smak och serverad i ett kokosskal
Punk Royal - En rejäl sked kaviar på handen och ett glas vodka serverat från bensindunk i andra näven
Alchemist - Kaviar på “rymdskum”, en experimenträtt som förhoppningsvis ska med när Rasmus Munk blir den första kocken i rymden nästa (?) år.

Dessa är utan inbördes ordning, men om jag under pistolhot måste välja en, blir det ändå Aloë – en otroligt god kombination där kaviaren står i centrum!