Musselbaren
Robert Macfies väg Ljungskile Västra Götalands län
Om Musselbaren hade legat i Paris, hade den sannolikt fått en stjärna i Guide Michelin – men istället finner du den i den pittoreska kustpärlan Ljungskile… För endast 225 kr bjuds du på en gastronomisk upplevelse med obegränsade Moules Marinières, allt medan du förtrollas av den hänförande utsikten över det glittrande havet. Vill du fördjupa dig i upplevelsen kan du följa med ut och skörda musslor direkt från havet, eller stiga ner i källaren där världens (förmodligen) minsta ginbryggeri väntar på att upptäckas. Om du är på västkusten är ett besök här inget mindre än ett måste!
Mat: Förrätter 110 - 130 kr, Huvudrätter 185 - 275 kr
Typ av restaurang: À la carte
Inriktning: Musslor
Stämning: Avslappnat
Betyg Google: 4,5 av 5,0
Betyg Tripadvisor: 4,5 av 5,0
Uppdaterat: Juni 2024
Passar bäst för: Avslappnad middag med vänner
Varför folk gillar Musselbaren enligt ChatGPT:
1. Mussel-expeditioner med egen båt.
2. Färska och lokala skaldjur
3. Unik matlagning på plats
Att för 225 kronor äta dig mätt på mat som smakmässigt skulle kunna serveras på vilken stjärnkrog som helst hör inte till vanligheterna. Men på Musselbaren kostar en Moules Marinières just så mycket. Smaken är absolut enastående, kanske främst eftersom musslorna har dragits upp ur havet tidigare samma dag, men självklart också på grund av kockarnas skickliga handlag i köket. När man äter dom förstår man att EU har gett de bohuslänska blåmusslorna samma ursprungsskydd som Champange! Att Musselbaren har en supermysig lokal i det historiska Klocktornet i Lyckorna med utsikt över Ljungskilebukten och att personalen är fantastiskt härlig, gör sitt till! Vill man kan man förresten boka sig in för att få åka med och skörda musslorna man sedan ska äta.
I källaren ligger Klocktornets Destilleri som är känt som Sveriges, om inte världens, minsta destilleri. Det grundades av en grupp vänner med passion för destillat och lokala råvaror från Bohuslän. Michell Ruaro, som är Master Distiller på Klocktornet, har tillsammans med Janne Bark drivit destilleriet till att vinna flera utmärkelser, bland annat vid World Gin Awards. Destilleriet håller regelbundna provningar på Musselbaren i Ljungskile, där besökare kan utforska deras sortiment och lära sig mer om processen bakom varje destillat.
Har du vägarna förbi Ljungskile så skulle jag starkt rekomendera ett besök, det är en absolut pärla längs E6:an. Ananrs finns Musselbaren - on the road, en mobila musselbar som åker runt och besöker restauranger, festivaler, cateringar och event.