Solen

45 Hallgränd Enskede-Årsta-Vantör

Visa vägbeskrivning

Restaurang Solen i Slakthusområdet i Stockholm är en av stadens mest populära restauranger, och det med god anledning. Trots sitt läge lite utanför city, mitt i det nedgångna slakthusområdet, är den i princip alltid fullbokad, vilket säger mycket om dess popularitet. Restaurangen, som drivs av de fantastiska Adam Dahlberg och Albin Wessman från Adam/Albin, erbjuder fantastisk mat inspirerad av smaker från Medelhavet, Sydamerika och Mellanöstern. Lokalen har en industriell känsla men känns ändå mysig tack vare den stora brasan i mitten av rummet, vilket skapar en härlig atmosfär. Solen är inte bara en kulinarisk upplevelse som är väl värd att upptäcka, det är också den restaurang vi besöker oftast just nu. Sedan de öppnade för ett år sedan har vi säkert varit där närmare 25 gånger.

Mat: Förrätter 145 - 245, Pizza 195, huvudrätter 225 - 375 kr 
Typ av restaurang: 
À la carte
Inriktning: Medelhavet / Sydamerika / Mellanöstern
Stämning: Avslappnat
Betyg Google: 4,4 av 5,0
Betyg Tripadvisor: 4,0 av 5,0

Uppdaterat: Juni 2024
Passar bäst för: 
After work eller  middag med vänner

Varför folk gillar Solen enligt ChatGPT:
    1.    Unik matupplevelse: Industriell miljö med omålat trä
    2.    Solens smaker: Maträtter från Medelhavet, Mellanöstern och Sydamerika
    3.    Socialt ätande: Rätter utformade för att delas




Jag måste erkänna att min första reaktion när Adam Dahlberg och Albin Wessman berättade att de skulle öppna en restaurang i Slakthusområdet med närmare 100 platser var att det kommer bli väldigt tomt de första åren. När jag sedan fick se prislistan blev jag ännu mer säker. För även om det inte är dyrt – en pizza ligger på 195 kronor – är det inte heller billigt för att vara i förorten. Men jag hade fel, jag hade jättefel! Från dag ett och framåt har det varit fullbokat i stort sett varenda dag på normala middagstider. Så antingen får man vara ute i god tid eller nöja sig med en plats ute eller i baren.



Hur är det att äta på Solen? Först och främst, maten är verkligen fantastisk om du gillar smaker från medelhavet / mellanöstern. Det är rejält med tryck i rätterna och gillar man medelhavsköket är det så nära himmelriket du kommer. Maten serveras på tallrikar man delar på, vilket också bidrar till den trevliga stämningen. Menyn består av tre delar och även om den förändras löpande kan nedan vara en bra indikation på vad du kan vänta dig.



Små tallrikar

Dessa är absolut magiska. Hummusen (Hummus, shaved roasted almonds and coconut, wild oregano, honey, pita bread – 145 kr) är gudomlig, även om den i vårt tycke har lite väl mycket kokos och mandel på. Bläckfisken (Crusted "Caesar" squid, celery, lemon, sumac – 165 kr) är våra tonåringars favorit. Tostadas (Tostadas with red peppers, guacamole, salsa macha, coriander – 125 kr) med sina fantastiska och härliga smakkombinationer ska man inte missa. Men min personliga favorit är anklevern (Sobrasada and foie gras, dried fruit, mustard seeds, pomegranate syrup, rye bread – 245 kr) som är så sjukt god.



​Pizza

Gillar man pizza kommer man älska pizzorna på Solen och för 195 kr är det ett helt klart prisvärt alternativ om man vill hålla på pengarna lite.

Stora tallrikar

Älskar man fisk så är Seabassen ett givet val (Seabass from the fire, aioli, bouillabaisse vinaigrette, fennel, coriander – 345 kr), helgrillad och med fantastiskt god sås. Vill man gå åt kött hållet är fläskkotletterna magiska (Grilled iberico pork chop, tzatziki, lemon zest, mint, nut dukkah – 375 kr) men även kycklingen (Charred chicken Soleil, lemon kale salad, parmesan, pumpkin seeds, almonds – 295 kr) är en favorit.

Till det finns det också diverse tillbehör, där tomaterna med burratan (Tomato and burrata, parsley, guindillas, nut za'atar – 175 kr) inte går av för hackor.



Utöver restaurangen har man också en härlig bar där man kan hänga och njuta av allt från Negroni till egendesignade drinkar eller lite sake.


Hoppas ni gillar besöket! Vi älskar stället!