Hoze Sushiya
17 Stigbergsliden Stigberget
Tänk en japansk restaurang med bara sex platser där man saknar alkohollicens Sen placerar du den i Göteborg, men inte i city utan en bit utanför, bakom en anonym dörr. För att skoja till det så gör du en helt obegriplig hemsida med ett mailbaserat bokningssystem. Slutligen serverar du bara en fast meny med riktigt nördiga japanska rätter, och trots att du inte ens är omnämnd i Guide Michelin så tar du betalt mest av alla i hela stan. Där har du José Cerdás absolut enastående Hoze. Trots att jag bara varit där en gång kan jag vakna mitt i natten och tänka på hur gott det var och hur mycket jag längrar tillbaka.
Mat: 2 300 kr beroende på meny
Vinpaket: -
Typ av restaurang: Avsmakningsmeny
Inriktning: Japanskt
Stämning: Intimt
Betyg Google: 4,6 av 5,0
Betyg Tripadvisor: 4,5 av 5,0
Uppdaterat: Juni 2024
Passar bäst för: Högtidliga tillfällen
Varför folk gillar Hoze enligt ChatGPT:
1. Fantastisk omakase-upplevelse.
2. Högkvalitativa råvaror.
3. Personlig och intim miljö.
Restaurang Hoze i Göteborg är verkligen en annorlunda restaurang, på så många sätt och med bara sex platser och en sittning per dag är det knappast en plats för spontanbesök.
Men de som lyckas boka en plats får en intim föreställning med närmare 20 rätter av högsta kvalitet, där lokala råvaror möter japansk tradition. José Cerdá, klädd i elegant svart yukata, delar generöst med sig av anekdoter och hemligheter om Japan och japansk mat.
Middagen består av diverse japanska rätter med viss huvudvikt på nigiri. Det märks verkligen att José Cerdá lagt år på att förfina rätterna och tekniken, smaken är absolut magisk. Få av rätterna är tillagade, och i så fall bara lätt vilket framhäver de naturliga smakerna ytterligare, på ett enastående sätt.
Förutom vatten som är det som rekomenderas att dricka finns det endast några få alkoholfria alternativ. José Cerdá har valt att inte servera alkohol, då han anser att det inte passar hans mat. Och faktiskt, det svårt att inte hålla med – varje tugga är en smakupplevelse i sig själv. Men får jag erkänna, jag saknade ändå lite god Sake!
Hoze är en rejält dyr restaurang med ett kuvertpris på 2 300 kronor, men för den som uppskattar nördiga japanska rätter och en personlig upplevelse är det värt varenda krona.
Att Guide Michelin inte ens bemödat sig med att omnämna Hoze med ett ord är faktiskt rent ofattbart. Denna restaurang är utan tvekan en av de bättre japanska restaurangerna väster om Nagasaki och läser man recensioner från både proffs och amatörer så verkar i stort sett alla hålla med. De klagomål som eventuellt finns handlar mest om förvirringen med bokningssystemet och i något fall en person som inte gillade sushi. Rimliga klagomål, men gillar man inte sushi skulle jag rekommendera att inte gå dit överhuvudtaget. Vi andra kan gå en extra gång istället!